Mijn Rotterdam – Wat houdt mij bezig in mijn dagelijkse omgeving

Mijn Rotterdam is een serie workshops voor inwoners van Rotterdam in diverse leeftijdsgroepen. Hierin worden zij uitgedaagd om door middel van een fotoworkshop het gevoel bij hun leefomgeving toegankelijk te maken voor de rest van de stad.   Sociaal ondernemer Rik Moonen en fotografe Karen van Gilst zorgen ervoor dat dit verhaal online, en via een publicatie, wordt verspreid. Zodat het verhaal door overheden en andere stadsbewoners opgepakt en omgezet kan worden in een positieve impuls voor de betreffende wijken.
Iedereen heeft een persoonlijke kijk op zijn omgeving. In grote steden zit er met name ook een verschil tussen de blik van ouderen en jongeren op hun buurt of stad. Die van de eerste leeftijdsgroep wordt vormgegeven vanuit een samenwerking met Laurens Rotterdam. De deelnemers komen uit het Zorg aan huis-traject van Laurens en de workshops worden vanuit de betrokken zorglocaties van Laurens georganiseerd. 
Deze eerste serie van 6 workshops van ‘Mijn Rotterdam’ zijn georganiseerd in de maand oktober van 2014, verspreid over de Laurens locaties Maasveld, Dijkveld, Anthonius IJsselmonde en drie locaties in Rotterdam Noord.

De workshop: 
De workshop start met een presentatie van ca. 1 uur waarin wij - de 2 workshopbegeleiders - ingaan op de opdracht. Ter voorbereiding hebben we, op dezelfde manier, een reportage gemaakt. We geven aan wat we verwachten van de deelnemers:  dat zij een reportage maken vanuit hun eigen opvattingen. Visueel maken wat juist zij belangrijk of ontroerend vinden, of waar ze moeite mee hebben. Voorbeelden: een reportage van de buurtwinkel die lijkt te verdwijnen, een veilige speelplaats voor hun kleinkinderen, of het bankje waar ze iedere dag samenkomen met leeftijdsgenoten uit de buurt.   De deelnemers gaan na de presentatie, onder begeleiding van werknemers of vrijwilligers van Zorg aan huis op pad met een instant/polaroidcamera met 10 opnames. Op deze manier kiezen de deelnemers bewust welk onderwerp ze fotograferen. Ook is deze techniek makkelijk haalbaar voor de senior. Zij krijgen een week de tijd om de foto’s te maken, die ze op een bijgeleverd formulier plakken, ook kunnen ze direct een omschrijving maken van het beeld. Ook volgt een gezamenlijke afsluiting waarbij de beelden besproken worden, waar gewenst vullen we de verhalen aan. 

Expositie en Publicatie Mijn Rotterdam: 
Alle beelden worden na afloop van alle workshops geëxposeerd in een reizende expositie langs alle workshoplocaties. Na afloop van het project krijgen de deelnemer de gemaakte beelden en tekst weer terug.   Ook komen de foto’s en verhalen terug in een boek waarin Rotterdam door de ogen van de 65+-er is weergegeven. Tijdens de lopende exposities wordt hiervoor een sponsor gezocht. Hiermee willen wij het verhaal van de ouderen graag het bereik geven dat het verdient, zodat het door de stad kan worden ingezet als positieve impuls - van zowel de totale leefomgeving als die van deze leeftijdsgroep.  Het tweede doel is dat het project met die sponsoring kan worden opgeschaald naar meerdere leeftijdsgroepen zodat ook hun verhaal inzichtelijk wordt.

  • Werkwijze

    Workshops voor verschillende leeftijdsgroepen op uitnodiging van projectpartner

  • info & Vragen

Het concept van deze workshop is door Rik geschreven in 2014. © Rik Moonen 2014