Mijn Afrikaanderwijk – de rotterdammer aan zet in zijn leefomgeving.

Mijn Afrikaanderwijk is een training voor gemeenteambtenaren van de gemeente Rotterdam. Gemeentes en overheden spreken steeds vaker de wens uit de stadsbewoner meer te laten participeren in de ontwikkeling van de stad. Voor inwoners van die stad staat de ambtenaar vaak heel ver van hen af. Ze hebben het gevoel dat ze weinig invloed hebben op wat er in hun stad gebeurt, en de beslissingen die daarover worden genomen. Aan de andere kant vinden ambtenaren weinig tijd en gelegenheid om de straat op te gaan. Deze training van 2 dagdelen speelt in op deze situatie, zodat ambtenaar en stadbewoner met elkaar in contact gaan en zich beter in elkaar kunnen verplaatsen. De ambtenaar kan dit toepassen in zijn werk, en de inwoner voelt zich meer betrokken bij wat er in de stad gebeurt, waardoor er (meer) ruimte en draagvlak ontstaat voor ontwikkeling.

Doelstelling; 
We moeten toe naar een situatie waarin zowel bewoner als gemeenteambtenaar betrokken wordt bij de ontwikkeling van een specifiek gebied in de stad. Niet op de laatste plaats doordat zij zich dan ook betrokken voelen. De bewoners van de wijk zijn de ervaringsdeskundige als het gaat over het leven in hun eigen omgeving. Als ambtenaar ben je de expert van het gemeentelijk apparaat. Via deze training krijgt de bewoner de kans om zijn verhaal te vertellen en geeft daarmee inzicht in wat hem of haar bezig houdt. Dit geeft stof tot nadenken over jullie onderlinge verhouding en inzicht in wat er speelt, waaronder de problematiek in deze specifieke wijk. De bewoner krijgt door met jou in gesprek te gaan op zijn beurt inzicht in jou werk als ambtenaar en de regels waar jij en je collega’s aan gebonden zijn. Zo ontstaat er een gevoel van betrokkenheid bij de wijkbewoners en draagvlak. De mogelijkheden tot gesprek met de wijk worden groter - zeker als je het resultaat publiekelijk presenteert.

Wat gaan we doen? 
In het eerste dagdeel leer ik een groep inwoners van Rotterdam middels een fotoworkshop hoe zij hun verhaal toegankelijk maken voor de ambtenaar. Zij gaan met een polaroidcamera en een cassette met 10 foto’s op pad om doormiddel van foto’s te laten zien wat zij belangrijk vinden in hun wijk. Waar maakt hij of zij zich druk om? Bijvoorbeeld een lokale ondernemer die verdwijnt, het tekort aan speelruimte voor kinderen of het gebrek aan ruimte in zijn woning. Even belangrijk is waar hij of zij blij van wordt, wat vindt de inwoner mooi - bijvoorbeeld die waar hij of zij fijne herinneringen heeft of vrienden ontmoet. Het resultaat: een serie foto’s die laat zien wat de wijkbewoner bezighoudt. Na een gezamenlijke lunch met u als deelnemende ambtenaar krijgt u aan de hand van die foto’s – 1-op-1 een rondleiding door de wijk. De foto’s dienen als ‘landmark’ voor de route en als gespreksstof tijdens de wandeling. Bij terugkomst zet u de ervaringen van deze rondleiding op papier.

Wat levert het op:
• Je krijgt een andere kijk op jouw doelgroep als gemeenteambtenaar. 
• De wijkbewoner krijgt meer inzicht in hetgeen je als overheid voor hem of haar doet. 
• Het verstevigt de connectie tussen de overheid en de stadsbewoner. 
• Biedt draagvlak en mogelijkheden tot gesprek met de wijk worden groter 
• Nieuwe inzichten voor de ontwikkeling van de stad. 
• Een publieke presentatie van de resultaten op locatie.  

  • Werkwijze

    Eerste uit een serie workshops voor de Rotterdamse School

  • info & Vragen

Het concept van deze workshop is door Rik geschreven in 2014. © Rik Moonen 2014